Rockabilly mode

Rockabilly mode är en intressant och alternativ livs- och levnadsstil. Strömningen uppstod någon gång kring 1954-55. Stilen är präglad av musikblandning av country och blues.

Även att influensar av swing och rock n roll förekommer. Utmärkande är dess enkla musikaliska inslag av elgitarr och kontrabas. Rockabilly förknippas ofta med raggningskulturen i Sverige. Kulturen har också inslag av motor där ”hot rods” och ”bobbers” är ofta förekommande fordon.

Modet inom rockabilly bland män är att vara klädd i skinnjacka, uppvikta jeans med en rutig skjorta eller enkel t-shirt. Converse och Creepers skor är väldigt vanliga inom kulturen. Det tar i regel lång tid att fixa till sig. De manliga rockabillyanhängarna anser att frisyren är väldigt viktig och du bör ha den högt fönad och bakåtkammad. Orkar man inte fixa till håret perfekt så går det bra med en enkel bakåtslick och hårspray. Vax och brylkräm förekommer ofta för att hålla håret rakt.

Rockabilly babe

Kvinnor klär sig ofta i små prickiga kjolar med fruktmotiv och standardfärgerna brukar vara rosa, svart och vitt. Diadem och blommor brukar också pryda håret på kvinnor. Många kvinnor har luggfrisyrer med bandanas. Medan männens influens dras åt James Dean så är kvinnornas största inspiration Bettie Page. Tatueringar är något som också är vanligt inom rockabilly modet, både för kvinnor och män. Modet passar för kurviga kroppar och många föredrar att framhäva det. Modeexperter anser att det kvinnliga rockabilly modet har starka kopplingar till 1800-tals konstformen ”burlesk” som kan beskrivas som mer humoristisk, överdriven och aningen vågad.