Rätt material

Vad är kläder gjorda av? Vad är det optimala tyget som är både funktionellt i olika syften och har en skön design?

Denim – Marlon Brando sätter trenden

Denim, eller jeanstyg, är ett material som har populariserats av Levi Strauss och fått genomslagskraft på 1950-talet. Stjärnor som Marlon Brando har skapat en stark trend kring tyget. Även om Marlon Brando var första affischnamnet så var det hippies på 1970-talet sägs ha bidragit mest till att jeansen nu finns i princip i varje garderob i världen. En utförlig sammanställning över denims historia finner du i Fashion Eras engelska artikel. Vill du ha ett par rejäla byxorär denim ett perfekt material. Jeans är praktiskt på många sätt, dels för att det är lätt att tvätta men också för att det kan gå långa perioder innan ett par byxor behöver tvättas på nytt och de håller länge. Dessutom går de att kombinera med de flesta uppsättningar av skor, skjortor och tröjor.

Läder – inte om du älskar djur

Vill du ha ett par kängor för vandring är läder ett bra alternativ. Läder är dock inte ett optimalt val om du älskar djur. Det är tyvärr så att produktionen av läder innebär att djur måste avlivas. Läder är ett funktionellt material för jakt, fiske och motorcykel. Läder är ett ytterst hållbart material och prislappen är för det mest hög även om det finns halvläderfabrikat som kan vara billigare.

Funktionsmaterial

Den okrönta vinnaren när det kommer till funktionalitet och komfort. Designen är kanske inte lika varierande som läder och denim, vilket den får lite minus för. Funktionsmaterial är ett samlingsnamn för kläder som för bort svett och fukt istället för att absorbera det. Materialet är populärast i träningskläder. Det fungerar genom att materialet har små hål på inte ens en hel micro som kan släppa ut små vattenmolekyler från exempelvis svett medan det stänger ute vattendroppar som är större. Det har inte varit så populärt inom modebranschen men tack vare en växande träningsvåg kommer vi nog se materialet mer och mer i vanliga plagg.