Förberedd huden för våren

Snart är vintern över. I södra Sverige börjar plusgraderna redan vara stabila och Norrland har fått njuta av lite varmare dagar på sistone. Det är dags att börja preppa dig själv och huden för den kommande våren! Under vintern är det lätt att vi sätter hudvård åt sidan eftersom vi täcker huden i så många lager och håller oss inomhus. 

Händer och fötter

Dina händer och fötter behöver alltid lite extra omvårdnad, de får utstå det mesta och påverkas kraftigt av temperaturskillnader. Under vintern blir många torr i huden och det syns främst på händerna som gärna flagnar och spricker. Köp en fet handkräm och smörj morgon och kväll. Ta gärna med den på arbetsplatsen också, varje gång du tvättar händerna torkar händerna ut lite mer.Fötterna ska du bada och fila för att få bort förhårdnader. Om de hårda partierna har funnits ett bra tag kan det vara bättre att besöka en fotvårdsklinik där experterna kan fila och skära bort den tjocka huden utan skador. På kvällen kan du med fördel smörja fötterna med fet kräm.

Kroppen

Själva överkroppen och benen kan du behandla med mjukgörande olja som innehåller nyttiga ämnen för huden såsom nypon och vitaminer. Se också över din dusch- och badrutin. Helst ska du inte tvätta kroppen mer än 2-3 gånger i veckan förutsatt att du inte tränar hårt eller har ett smutsigt arbete. Använd inte för varmt vatten och avsluta gärna en dusch med kallvatten för att stänga porerna och hindra smuts från att tränga in.

Ansiktet

Köp en ansiktskräm anpassade för din hudtyp. Har du torr hud behöver du mer fukt och har du fet hud behöver du en kräm som inte gör ansiktet flottigt. Ansiktskrämen ska du använda innan du börjar sminka dig och på kvällen behöver du en nattkräm som ger ansiktet fukt hela natten.